Vad är Companion Plantering?

Companion plantering är en trädgårds-bruk som omfattar plantering två eller flera växtarter tillsammans, oftast med målet att skapa ett ömsesidigt givande situation för båda, eller med tanken på att främja en bättre odlingsförhållanden för en inkomstkälla. Många exempel på kamrat plantering kan ses i hela historien, inklusive de anmärkningsvärda "tre systrar" av Amerika: bönor, majs och squash. Detta trädgårdsarbete Tekniken används av vissa organiska trädgårdsmästare som vill odla en sund trädgård naturligtvis, och några större jordbruk gäller också utnyttja följeslagare plantering för att öka gröda effektivitet och avkastning.

Ett antal olika mål kan uppnås med följeslagare plantering. Till exempel kan en trädgårdsmästare använda följeslagare plantering för att skapa en fälla gröda som drar insekter, sniglar och andra skadedjur borta från ett mer önskvärt avsalugrödor. Krasse, till exempel, är mycket populära bland nattfjärilar och sniglar, och eftersom de har obetydligt kommersiellt värde, de gör en stor fälla gröda för saker som kål och gröna bladgrönsaker. I en relaterade begrepp, är sjuksköterska växter som ofta används följeslagare plantering för att skydda späda plantor i början av tillväxten, sjuksköterska grödor skydda planer från sol och vind skador samt potentiella skadedjur.

Companion plantering kan också användas för att naturligt kontrollera skadeinsekter. Blommor som ringblommor är förolämpande för insekter, så de kan utnyttjas för att slå tillbaka insektsangrepp som kan skada en gröda. Det omvända gäller också, med blommor som är attraktiva för pollinatörer som bin och fjärilar används i fruktodlingar att uppmuntra pollinering av nötter och frukt träd. Växter fientligt inställda till människor och större djur, t. ex. taggiga buskar kan planteras som ett naturligt staket för att skydda anbud grödor från marodörer.

Flavor förbättring kan också ske med följeslagare plantering. Vissa växter smakar bättre när den odlas med vissa örter och följeslagare plantering kan också göra saker som att sänka svavelhalt i lök, vilket gör dem sötare och mer välsmakande. Kväve fixeringsmedel som baljväxter används ofta i sällskap plantering för att förbättra tillståndet i marken för andra växter och klättrande växter används ofta för att ge skugga för unga plantor, medan höga grödor som majs används som spaljéer för klättrare som bönor.

När trädgårdsmästare använda följeslagare plantering, kan de hänvisa till den som "polyculture," eftersom de växer flera grödor på en gång. Många guider till polyculture finns i butikerna trädgård utbudet, inklusive listor över rekommenderade följeslagare växter samt oförenliga växter kamrat som bör undvikas. Människor som just har börjat experimentera med följeslagare plantering kan vara bra att börja smått och se hur det fungerar innan expandera in hela trädgården.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.