Vad är en Hysterosalpingogram?

En hysterosalpingogram är ett test som används för att utvärdera potentiella orsaker till kvinnlig infertilitet. Den utförs genom att injicera i livmodern med en kontrast färg som visas på på röntgen och sedan genom röntgengenomlysning webbplatsen för att se var färgen resor. Om färgen inte gå upp i äggledarna och ut i bukhålan, ger intryck av att kvinnan kan ha vad som kallas "äggledarna infertilitet", vilket skulle göra det svårt för henne att bli gravid. Det testet kan också användas för att diagnostisera vissa gynekologiska sjukdomar såsom livmodern polyper.

Testet utförs vanligen i ett radiologi svit på ett sjukhus eller klinik och hysterosalpingogram förfarandet tar ca fem minuter. Vanligtvis en röntgen tas först för att se till att ingenting i kvinnans tarmen och kolon är skymmer bilden. Efter att ha fastställt att området är av intresse kommer att vara synlig, är kontrasten färgämne injiceras och en serie röntgenbilder tas, eller reser färgämnet kan följas upp på en kontinuerlig genomlysning skärm.

Helst ett hysterosalpingogram bör visa vad som kallas "fylla och spill", vilket innebär att kontrasten färgen rinner genom livmodern upp i äggledarna och ut i bukhålan. Om färgen inte gör detta, visar det att det finns en äggledarna blockering som måste åtgärdas. Det hysterosalpingogram kan också avslöja hälsofrågor som ärr, polyper, fibrösa tumörer och anatomiska avvikelser.

Om provet är normalt, kan ytterligare workups behövas för att reda på varför kvinnan är ofruktbar. Om testet resultat är onormala, kan kvinnan diskutera hennes optioner med en läkare, behandlingar som in vitro-fertilisering (IVF) kan vara möjligt, och det kan finnas potentiella kirurgiska alternativ också. Förutom att vara beställt för en fertilitet workup får en hysterosalpingogram också uppmanas att undersöka orsakerna till andra hälsoproblem för reproduktionsorganen.

Som du kanske tror, är en hysterosalpingogram kontraindicerat för en kvinna som är gravid, eftersom den förutsätter användning av strålning som kan skada ett foster. Av denna anledning är det oftast utförs cirka en vecka efter kvinnans sista perioden, när hon har minsta möjlighet att vara gravid, för säkerhets skull. Den risken för att förfarandet är relativt låg, även om de flesta kvinnor upplever några kramper och genombrottsblödning efteråt. Det är en bra idé att lämna ut några medicinska förutsättningar för att den läkare som beställer provningen tillsammans med radiolog, som hysterosalpingograms är kontraindicerade för personer med vissa villkor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.