Vad är viss användning av Aspirin?

Aspirin upptäcktes som en effektiv analgetikum eller smärtstillande, 1899 av Heinrich Dreser, en tysk kemist. Spirea, en buske av Rose familjen innehåller kemikalier som utgör acetylsalicylsyra. Idag är aspirin oftast gjorda av syntetiska syror och har många användningsområden förutom smärtlindring.

Aspirin är en antiinflammatorisk läkemedel liksom en värktablett. Detta innebär att på samma gång att det fungerar att blockera smärta, det är också healing. Till exempel när en person har en huvudvärk är det ofta en följd av svullnad i blodkärlen i hjärnan. Aspirin minskar svullnad så att smärtan är mindre troligt att återkomma när de smärtstillande egenskaperna hos acetylsalicylsyra avklinga. Acetylsalicylsyra är även effektivt för att minska feber.

Acetylsalicylsyra finns även en antikoagulant , vilket innebär att den hjälper till att hålla blodet tunt nog för att inte koagulera. Normalt när en person blir skadad eller skära börjar blodet snabbt att koagulera eller förtjockas så att en person inte "blöder ut". Blodpropp är mycket farliga när de bildar i blodkärlen, oftast orsakar hjärtinfarkt, stroke eller andra cirkulationssystemet problem.

Människor som har en historia av hjärtattack och dem som riskerar ofta råd av sin läkare att ta små dagliga doser av acetylsalicylsyra som förebyggande åtgärd. Det är också en bra idé för människor som tror att de har en hjärtattack för att ta en aspirin i väntan på medicinsk hjälp att komma fram. Den blodförtunnande egenskaper hos acetylsalicylsyra kan spara ett liv i händelse av ett hjärta nödsituation genom att hjälpa en del blod passerar genom kroppen tills en propp eller blockering kan behandlas.

Emerging forskning och medicinsk kunskap om aspirin har börjat avslöja att det kan förebygga eller effektivt behandla ännu fler hälsoproblem. Acetylsalicylsyra är misstänkt för att förhindra vissa former av cancer. Det kan också bidra till att behandla och förebygga grå starr och preeklampsi. Har dock aspirin även vissa biverkningar, bland annat magsår. Aspirin är farligt för vissa människor, såsom barn, de med hemofili blodsjukdom, och kvinnor i vissa faser av graviditeten.

Användning av acetylsalicylsyra kan utökas till hundar. Aspirin är ett effektivt över disk läkemedel som kan ges till en hund i smärta. Aspirin har samma smärta dödande egenskaper för hundar som det gör för människor. Det är mycket viktigt att aldrig ge aspirin till en katt, eftersom det är mycket giftigt för katt systemet.

Aspirin är också ett bra sätt att bevara blommor. En aspirin tablett upplöst i ett glas med ljummet vatten håller snittblommor fräscht längre än vanligt vatten. Av samma anledning som aspirin hindrar blodet från att levra sig, är växtceller hindras från att stänga av och dö i vatten med acetylsalicylsyra, som ger dem möjlighet att cirkulera vätska lättare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.