Vad är Talk och Die syndrom?

Talk och dö syndrom är en relativt ovanlig sjukdom som uppstår efter en huvudskada. Direkt efter skadan, och eventuellt i flera timmar därefter, förefaller en person böter. De får inte visa tecken på hjärnskakning eller kraniell blödning, och de kan prata och har inga svårigheter att gå eller har andra symtom på nervskador. Eftersom villkoret fortskrider, blir personen plötsligt mycket sämre och skador på denna nivå kan vara alltför betydande för att bota. I dessa fall folk gå från att prata och skenbara böter till koma eller medvetslöshet, som de inte kan återhämta sig. Totalt hjärndöd kan förekomma, vilket skedde i det tragiska död skådespelerskan Natasha Richardson i 202c efter vad som föreföll vara en mindre skada i huvudet medan Richardson var skidåkning.

Generellt när hjärnskada misstänks, det bästa att sättet att utesluta eventuella livshotande komplikationer är att utföra en beräknad axial Tomography eller CAT-scan av hjärnan. Detta avancerad scanning teknik kan identifiera om områden i hjärnan blöder eller om någon typ av blodpropp har bildats som kan orsaka dödsfall hjärnan vävnader. Men det är inte alltid tydligt när en CAT scan borde utföras. Läkare inte rutinmässigt gör detta för relativt små skallskador, speciellt när en person verkar annars bra, som skulle kunna bli prata och dö syndrom i en mycket liten andel av befolkningen.

En del människor löper större risk för samtal och dö syndrom. Personer som tar blodförtunnande medel kan ha mindre skallskador att orsaka blödningar som tar flera timmar att manifestera. Men eftersom de flesta av dessa människor talar, kan de rapportera att de tar mediciner som skulle kunna sätta dem löper större risk för långsamma hjärna blöder. Således är det mer sannolikt att ha en CAT scan göras för att utesluta detta tillstånd.

I de flesta fall är den typ av hjärnskada som uppstår i samtal och dö syndrom som kallas en epidural blödning eller en epidural hematom. Hjärnan är separerad från skallen genom vad som kallas dura mater, och när en hjärnskada inträffar blod kan läcka in i mellanrummet mellan dura frågan och skalle. Nog läckage kan leda till kompression på hjärnan och slutligen hjärndöd.

Ett kännetecken för samtalstiden och dö syndrom är associerad med epidural hematom. Detta kallas för en klarsynt intervall. Kanske direkt efter skadan har skett, kan en person förlorar medvetandet och sedan återvinna den och verkar bra. I verkligheten är de inte så och bör ha en CAT scan för att utesluta en hjärna blöda. Miste på rediga intervallet för välbefinnande är det som vanligen leder till döden från denna form av skada. Om detta klarsynt intervall diagnostiseras på rätt sätt, att en hjärnoperation stoppa blödning och öppningstrycket inte ansamlas, kraftigt ökar överlevnad, och de flesta som får diagnosen tidigt kommer att överleva denna hjärnskada och gör en fullständig återhämtning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.