Vad är en trakeoesofageala fistel?

En trakeoesofageala fistel är en förbindelse mellan matstrupen och luftstrupen. Dessa två strukturer är normalt inte är anslutna, och anslutningen utgör ett mycket allvarligt medicinskt problem. Dessa fistlar är oftast medfödda, som inträffar på grund av ett fel som hänt under fosterutvecklingen, men ibland kan uppstå senare i livet, exempelvis i form av en komplikation vid kirurgi som utförs i dessa regioner. Den fistel repareras i en operation där förbindelsen bryts av och matstrupen och luftstrupen är repareras.

Ofta verkar trakeoesofageala fistel med ett tillstånd som kallas atresi. I atresi, den övre delen av matstrupen slutar i en påse, i stället för kontakt med den undre delen och magen. Människor med atresi, med andra ord, kan äta, men maten inte in på deras magar. När påsen fylls, får mat sprider sig i luftstrupen genom fistel. När det går in i luftstrupen, kan det bubbla tillbaka upp i munnen, eller strömma in i lungorna, vilket kan skapa komplikationer för patienten.

Babies med atresi och /eller trakeoesofageala fistel har några klassiska symtom. De har svårt att utfodra, ofta dreglar och får hosta, choke, eller till och med blir blå vid försök att foder eller efter måltid. En barnläkare kan diagnostisera en trakeoesofageala fistel och rekommendera kirurgi för att korrigera problemet. Beroende på den exakta typen av defekt, kan en kirurg utföra två olika operationer att ta itu med atresi och fistel. Kirurgen kan använda imaging studier för att lära sig mer om situationen och ge föräldrar information om vad som väntar.

Med en trakeoesofageala fistlar kan vara mycket farligt. Om människor Aspirera mat genom fistel, kan de utveckla lunginflammation. Aspiration av livsmedel kan också orsaka kvävning och hosta, och kan störa luftvägarna, vilket kan sätta någon i riskzonen. Trakeoesofageala fistlar är väldigt reparera med kirurgi och det är viktigt att få behandling för komfort och livskvalitet, och att förhindra komplikationer som undernäring och lunginflammation.

Föräldrar som inte har råd kirurgi för att behandla en trakeoesofageala fistel kan få tillgång till stöd genom program som betalar för operationer för att ta itu fosterskador. Dessa program kan drivas av privata grupper eller myndigheter, och avser att hjälpa föräldrarna att ta hand om barn med sådana villkor genom att ge dem ekonomiskt stöd som kan hjälpa till att betala för kirurgi, samråd med läkare, bostäder under behandlingen, och andra behov. En barnläkare kan ge föräldrar med information om program som kan vara användbara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.