Vad betyder en primärvårdsläkare göra?

En primärvårdsläkare är en allmän praxis läkare som behandlar grundläggande medicinska tillstånd. Primärvården läkare administrera physicals och nödvändiga vaccinationer. De kan hjälpa diagnostisera hälsoproblem och antingen ge vård eller remittera patienter till specialister om tillstånd kräver. De är ofta den första läkaren de flesta patienter ser när de har ett hälsoproblem.

I USA har många sjukförsäkring planer krävs en remiss från en primärvården läkare innan en patient kan se en specialist. Detsamma gäller i många europeiska länder, till exempel i Norge varje patient är registrerad med en primärvårdsläkare som är deras första kontakten. I England och Kanada, som båda erbjuder hälso-och sjukvården som en del av ett statligt understödda plan, är patienterna uppmanas också att se primärvårdsläkare först.

Det finns många skäl för patienter med behov av att se ett primärvården läkare först. Kostnadskontroll som är en orsak, då primärvården läkare är ofta billigare då specialister. Korrekt diagnos och remiss till rätt specialist är en annan faktor. Patienter kan vara ovetande om orsaken till deras symtom och en primärvårdsläkare kan hjälpa till att identifiera de bakomliggande medicinska skäl.

primärvårdsläkare göra mer än bara remittera patienter till specialister, de ger också grundläggande sjukvård och behandling. De flesta primärvårdsläkare diagnostisera och behandla vanliga sjukdomar, från STREP hals till bakteriella infektioner och enkla virus. Primärvårdsläkare kan också läsa och tolka röntgen, blodprov och urinprov. De kan också hjälpa till att hantera behandling av kroniska sjukdomar, som diabetes och högt blodtryck.

primärvårdsläkare är också specialiserade på förebyggande medicin. En av deras främsta uppgifter är att hjälpa patienterna lära sig att vara friska och behålla rätt vanor för att främja hälsa. Detta omfattar patientutbildning om kost, rökning och andra livsstilsval. Studier har visat att patienter under vård av en primär läkare tenderar att få tätare vaccinationer och bättre screening för farliga sjukdomar, inklusive cancer.

I USA, primärvårdsläkare gå läkarutbildningen och göra sin hemvist i primärvården anläggningar. I Europa primärvårdsläkare har en liknande utbildning spår, också går i skolan och uppnå klinisk erfarenhet som en primärvårdsläkare. Hemvist för primärvårdsläkare är oftast kortare än bosättning för andra specialiteter. I vissa fall är gynekologer, barnmorskor och familj läkare vård också anses som primärvårdsläkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.