Vilka olika typer av preventivmedel?

Det finns ett antal olika typer av preventivmedel, som varierar mycket i effektivitet. Människor kan välja mellan barriärmetoder, kirurgisk sterilisering, hormonella preventivmedel, och det som kallas "naturlig familjeplanering", bland andra. Den typ av preventivmedel som är rätt för dig beror på dina personliga tro om preventivmedel, din hälsa och dina känslor om inrättandet av en familj. Det är en bra idé att diskutera preventivmetoder med din partner och din läkare att välja den bästa metoden bland olika typer av preventivmedel.

Den mest grundläggande formen av preventivmedel är avhållsamhet. Avhållsamhet från sexuell aktivitet är garanterat att förhindra graviditet, tillsammans med sexuellt överförbara infektioner. Avhållsamhet från samlag kommer ensamt att förhindra graviditet, men kan utsätta någon för sexuellt överförbara infektioner, beroende på vilken nivå i kontakt. Avhållsamhet även uppfyller religiösa betänkligheter om sexualitet och preventivmedel.

barriärmetoder innehålla saker som kondomer, pessar och livmoderhalscancer svamp. Dessa metoder är utformade för att förhindra graviditet genom att spermierna aldrig når ett ägg. För människor som anser att livet börjar vid befruktningen, kan dessa metoder för födelsekontroll anses acceptabel eftersom ett befruktat ägg aldrig är inblandad. Dessa hinder typer av preventivmedel används vanligtvis med en kemisk spermiedödande medel som dödar spermier, vilket gör barriären ännu mer effektivt.

Hormonella metoder, såsom p-piller, implanterbara födelsekontroll, den födelsekontroll skott, hormonella intrauterin anordningar preventivmedel (IUP) och vagina preventivmedel ringen förhindra graviditet genom att ändra balansen av hormoner i kroppen. Målet är att förhindra befruktning, och att förhindra implantation, så att om ett ägg inte blir befruktat, kan det inte fäster i livmodern lagen. Dessa typer av preventivmedel betraktas som kontroversiellt bland en del människor eftersom de innebär befruktade ägg, och de är endast tillgängliga för kvinnor, även manliga hormonella preventivmedel är under utveckling.

I kirurgisk sterilisering, frigivning av ägg eller spermier förhindras med ett kirurgiskt ingrepp som huvudsakligen skär matarledning. Hos män är detta förfarande som kallas en vasektomi, och det sker vanligen som ett öppenvården förfarandet. Hos kvinnor är kirurgisk sterilisering kallas Tubal ligering, och det kräver narkos, vilket gör det en mer delaktiga förfarande. Dessa typer av preventivmedel anses permanent, eftersom de är mycket svårt att vända, och de bör inte underskattas.

Att använda en koppar spiral också förhindrar graviditet, även om den exakta mekanismen genom vilken koppar IUP arbete är inte helt klarlagt. För människor som har religiösa eller etiska betänkligheter om födelsekontroll, kan koppar spiralen vara en tvetydig val, eftersom det kan förhindra implantation av befruktade ägg i Förutom att förebygga spermierna att nå ägget.

Slutligen några människor använder det som kallas naturlig familjeplanering (NFP), fertilitet medvetenhet, eller rytm metod. I denna typ av preventivmedel, en kvinna håller nära koll på sin menstruationscykel så att hon vet när hon är störst risk att bli gravid, och hon avstår från sex under denna fas i hennes cykel. Effekten av denna typ av preventivmedel varierar avsevärt, med vissa kvinnor att finna det mycket framgångsrika medan andra kämpar för att få det att fungera.

Vissa typer av preventivmedel som inte är särskilt effektiva ingå återkallande, där en man försöker undvika ejakulerande under samlag, tillsammans med douching och sexuella aktiviteten i badtunnor, enligt tron att värmen kommer att döda spermier. Douching hindrar inte graviditet, och det kan göra en kvinna mer benägen att få infektioner, och även med badtunnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.