Vilka är de olika typerna av nervsjukdomar?

nervsjukdomar påverka ett eller flera av kroppens nervsystem och kan möjligen påverka tal, motorik, kognitiv förmåga, hjärtfunktion, och till och med andningen. Utöver det centrala nervsystemet, kan särskilda nervsjukdomar ingår även det autonoma nervsystemet eller perifera nervsystemet. Medan vissa nervsjukdomar är genetiskt nedärvd, och betraktas degenerativa, andra kan förekomma över tiden på grund av nedsatt metabolisk funktion, vilket ofta är fallet med diabetes typ I. Däremot kan en nervsjukdom också tillskrivas kroppsskada eller trauma, långsiktiga missbruk eller kronisk exponering för miljögifter.

Degenerativa, eller progressiv störningar nerv är i allmänhet de allvarligaste och svår att behandla. De tenderar också att köra i familjer. Dessa typer av störningar inkluderar Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, Huntingtons sjukdom och multipel skleros. Samtidigt som det finns mediciner och yrkesmässig behandlingar tillgängliga för att hantera eller minimera symptomen på några av dessa sjukdomar finns det ingen bot för någon av dem. Dessutom är vissa av dessa typer av nervsjukdomar förekommer oftare hos geriatriska patienter, även om de faktiskt inte betraktas som en normal del av åldrandet.

Kraniell eller ansiktsbehandling störningar nerv innebära att nerverna i ansiktet och huvudet. Exempel på dessa typer av störningar inkluderar vestibulära schwannoma (även känd som akustisk neurom), Ménières sjukdom och Bells pares. Eftersom vestibulära schwannoma beror godartad tumör formationer längs skidan cellerna i kranial vestibulocochlear nerv, är det ibland möjligt att lindra symtom av villkoret genom kirurgiska ingrepp eller strålbehandling. Ménières sjukdom, å andra sidan, som kännetecknas av yrsel och hörselnedsättning, ofta på grund av skador på innerörat av skada eller virusinfektion. Bells pares avser en tillfällig dysfunktion av den femte hjärnnerven, som leder till förlamning eller svaghet i muskler på ena sidan av ansiktet, ett tillstånd som vanligtvis bättre på egen hand inom några veckor eller månader.

Perifera nervsjukdomar delas in i tre huvudtyper: perifer neuropati, autonom neuropati, och mononeuropathy. Perifer neuropati är den vanligaste typen och vanligen ger en brännande eller stickande känsla i ben och fötter, men nervskada kan framstegen och till de organ också. Autonom neuropati medför olika nerver som reglerar många av kroppens inre funktioner såsom hjärtfrekvens, blodtryck, andning, matsmältning, och blåskontroll. Däremot är mononeuropathy isolerad till ett enda nerv eller ett nätverk av nerver, som kallas en trunk . Denna typ av nervsjukdom kan utvecklas på grund av inflammation eller kronisk kompression, såsom den som sker med karpaltunnelsyndrom och ischias.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.