Vad är polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)?

polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), även kallat Stein-Leventhal Syndrom är ett tillstånd där en kvinna producerar alltför många manliga hormoner och alltför få kvinnliga hormoner, som orsakar oregelbundna eller sällsynta ägglossning, och ibland anovulation, eller ingen ägglossning alls. PCOS drabbar cirka fem till tio procent av kvinnor i fertil ålder.

Under normala omständigheter inträffar ägglossning när en follikel som innehåller ägg växer, så släpper den mogna ägg. PCOS hindrar follikel från växande, vilket resulterar i en ansamling av ägg i äggstockarna. Detta resulterar i bildandet av små, godartade, östrogen-releasing cystor i äggstockarna. Denna version av östrogen i kombination med närvaro av manliga hormoner hindrar två andra hormoner, det luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH), från att fram på rätt nivå. Utan ägglossning, manliga hormoner kvar på en hög nivå, vilket upprepas i cykeln.

Trots att en tydlig orsak har ännu inte fastställts, är forskare undersöker förhållandet mellan PCOS att en kvinnas förmåga att producera insulin. Det är vanligt att kvinnor som har PCOS att producera överskott insulin, vilket föranleder äggstockarna att kompensera genom att massproducera androgener eller manligt könshormon. Även om en del kvinnor med PCOS har en mor eller syster med syndromet finns det inte avgörande bevis för en genetisk koppling.

PCOS har många symptom. Ungefär 50% av kvinnor med PCOS lider av fetma, högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, förhöjda insulinnivåer och insulinresistens. De kan ha fläckar av tjockare, mörkbrun eller svart hud på överkroppen, taggar hud och akne. Kraftig hårväxt är en av de viktigaste symptomen på PCOS, och kvinnan kan ha hårväxt på bröstet, nedre delen av magen och ansiktet. Hon kan också uppleva håravfall, eller förtunning av håret i hårbotten.

Utöver dessa symtom, kvinnor med PCOS upplever obefintlig eller oregelbunden menstruation cykler. Det börjar ofta om tre eller fyra år efter menstruationens. På grund av oregelbunden ägglossning och menstruation, kan kvinnor med PCOS har svårt att bli gravid.

För att göra en diagnos, kommer en läkare göra en kroppsundersökning och ta blodprover för att mäta nivåerna av hormoner. Ett ultraljud kan också göras för att lokalisera eventuella cystor i äggstockarna.

Behandling av PCOS börjar med råd att förlora vikt. Detta kan hjälpa till att reglera en del av de hormonella obalanser. Fertilitet droger som klomifen och gonadotropiner har en 70 till 90% svarsfrekvens i orsakar ägglossning, och 50% av kvinnorna på fertilitet droger framgångsrikt gravida inom sex månader. Men en femtedel av dessa senare graviditeter missfall. Metformin, en insulin-sensibiliserande läkemedel, hjälper kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom till ägglossning på egen hand.

äggstockarna borrning är en kirurgisk behandling av PCOS. Den läkare som utför det infogar en liten nål med en elektrisk ström i äggstocken. Detta förstör en liten del i äggstockarna, vilket förhoppningsvis minskar produktionen av manligt könshormon. Tyvärr är detta inte ett starkt rekommenderat förfarande på grund av möjlig bildning av ärrvävnad och dess tillfälliga effekter.

Om en kvinna som lider av polycystiskt ovariesyndrom inte försöker bli gravid, p-piller kan bidra till att balansera hormonerna, vilket resulterar i mindre akne och alltför hår tillväxt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.