Vad är essentiella fettsyror?

essentiella fettsyror (EFA) är fettsyror som inte kan syntetiseras i kroppen, vilket innebär att människor bara kan komma åt dem genom kosten. De är också, som namnet antyder, avgörande för människors hälsa, utför ett antal funktioner i kroppen och som interagerar med ett antal andra föreningar i kroppen. Dessa fetter är de "goda fetterna" som är en nödvändig del av människans kost.

Det finns två olika grupper av essentiella fettsyror: treor omega och sexor omega. Omega treor inkluderar linolensyra, medan omega sexor innehåller linolsyra. Plant källor, bland annat nötter och frön är en bra källa till EFA, liksom marina källor. Varje grupp av fettsyror är viktig för sund kropp funktion. Dessutom är kroppen använder också omega nior, som kan produceras i kroppen så länge som omega tre och tre och sexor omega är närvarande.

Dessa fettsyror finns över hela kroppen, spelar olika roller . De främjar HDL-kolesterol, vilket är bra för hjärt-hälsa, och de också spela en roll i gemensamma hälsa. I enskilda celler, essentiella fettsyror reglerar cellens funktion, inklusive signalsystem, och de är inblandade i den framgångsrika kopiering av DNA under celldelningen. Essentiella fettsyror förefaller också spela en roll i humör, med en brist ibland leder till depression och irritation.

kostkällor för essentiella fettsyror finns gott, och många av dessa kostkällor också ge ytterligare näringsmässiga fördelar, vilket gör dem ett utmärkt sak att lägga till kosten. Omega tre och tre och sexor kan erhållas från vegetabiliska källor som valnötter, solrosfrön, pumpafrön, linfrö och hampfrö, tillsammans med minimalt raffinerade oljeprodukter från dessa livsmedel. Sojaolja är också en bra källa till essentiella fettsyror, som är gröna bladgrönsaker. Skaldjur är också en stor källa av essentiella fettsyror.

Vissa tycker om att ta viktiga fettsyror så att de får tillräckligt i kosten. Konsumtionen kan ökas genom att göra små förändringar i kosten, exempelvis duggregna linfröolja på en sallad, eller lägga pumpa och solrosfrön som garnering på soppor och sallader. Hälsomedvetna konsumenter bör också vara medvetna om att essentiella fettsyror kan förstöras i raffineringsprocessen för många oljor, så använder oraffinerad olja rekommenderas starkt, är att hålla oljan i kyla så att det inte blir härsket, eftersom EFA kommer att bryta ner om oljan tillåts gå härsken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.