Vilka är Idus?

Ides of March faller på den 15: e kalenderdagen i mars, även om datumet har också blivit intimt förknippade med mordet på Julius Caesar, som mördades i den romerska senaten den 15 mars, 44 BC. Eftersom död Caesar innebar en radikal förändring i det romerska samhället, är begreppet Idus bekant för de flesta forskare med västerländska historien, tillsammans med fans av Shakespeare, som minns raden "Beware the Ides of March" från hans pjäs Julius Caesar . I våra dagar bär Idus en känsla av hot och undergång, på grund av denna förening.

Men ursprungligen gjorde Idus ingen speciell mening, det var bara en del av den romerska kalendern. Dagarna i varje månad för att räknas i förhållande till Kalendae, den första dagen i månaden, NONER, den sjunde dagen, och Ides, som föll i mitten av månaden, någonstans mellan den 13: e och den 15: e, beroende på månad. Vanligtvis föll Ides under fullmåne, och det var faktiskt en gynnsam dag i det romerska samhället. Detta kan förklara varför Caesar inte lyssna till varning för en anonym spåmannen. Begreppen Kalendae , Ides , em och NONER har använts i olika delar av Europa genom renässansen innan överges, och Shakespeares ursprungliga publik förmodligen inte har hittat meningen skall "Ides of March" alls anmärkningsvärt.

Enligt samtida historiska berättelser, varnades Julius Caesar flera gånger att han skulle "Beware the Ides of March" av en siare som spådde att Caesar var i fara vid den tidpunkten. Med tanke på de komplicerade intrig kring Caesars mord, är det möjligt att spåmannen hade goda skäl att välja de Ides of March. Genom att stanna hemma kan Caesar ha undvikit hans öde i senaten, men han valde att gå ändå, och legenden säger att han mötte spåmannen för sista gången strax utanför senaten, med spåmannen upprepade sin varning.

Medan Idus har fått olycksbådande konsekvenser i det moderna samhället, Caesar förmodligen såg det som en vanlig dag tills han knivhöggs 23 gånger och lämnades att förblöda offentligt. Caesar var åtminstone klart medvetna om en växande oro i samhället, och säkert sköt på gränserna för det romerska samhället och tradition. Hade han använt försiktighet på Ides of March, han troligen skulle ha överlevt det mord, men det är troligt att han var dömd redan av hans politiska beslut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.