Vad är en Shamshir Sword?

En shamshir svärd är ett blad vapen av persiskt ursprung. Denna grundkonstruktion sprids från Persien i Asien, och många sydostasiatiska nationernas utvecklat sina egna versioner av detta blad, skapa en familj av liknande vapen som tillsammans benämns scimitars. Några mycket fina exempel på shamshirs kan ses på displayen på museum tillägnat historien om vapen och svärd, för människor som är intresserade av historiska vapen, och det är också möjligt att hitta både pryd och funktionella kopior till salu.

Som medlem i Scimitar familjen skulle föreslå, att shamshir svärd har en böjd klinga. Klassiskt, är klingan relativt rak och även det projekt från fästet, och det utvecklar en kraftig kurva runt halvvägs ner bladet. Poängen med bladet är avsmalnande, vilket gör den till en utmärkt drivande och stickande vapen, och återstoden av svärdet infaller vanligen bara runt toppen av kurvan. Dessa svärd tycks ha utvecklats ursprungligen för Syftet med jakt som skildringar av tidiga shamshirs i åtgärder tycks tyda. Kombinationen av en rak och böjd klinga skulle ha underlättat jakt från hästryggen, så ryttare bra kontroll och precision. Så småningom antogs bladet för militärt bruk också, vilket gjorde den svängda formen att sprida som perserna stött rival arméer. Många associerar den böjda kniven design med Mellanöstern, eftersom det är regionen shamshir svärd kommer ifrån, men några mycket intressanta versioner finns i länder som Indien och Filippinerna.

Fästet och crossguard av en klassisk shamshir svärd är oftast ganska enkla. Brons var en vanlig material för crossguard under antiken, medan fästet gjordes av ben, horn eller trä. Knappen på bladet är vanligen offset för att kompensera för krökning av bladet och göra svärd mer bekväm att greppa. Likhet med andra artefakter från muslimska kulturer, hjaltet och blad av antika shamshirs ofta har verser från Koranen eller annan religiös ornamentik.

I stället bärs vertikalt , vilket är fallet med de flesta raka svärd, bars den shamshir svärdet horisontellt, klassiskt på vänster sida, och ofta ovanför midjan. Den horisontella designen underlättat enkel borttagning av svärdet ur skidan, ge människor tillgång till sina svärd snabbt när de behövde. Den smala blad är mycket låg vikt vilket gör stilen lätt att bära, och även mycket vassa, så att användaren kan leverera en mängd olika hugg, stick och styckningen slag med kniven.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.