Vad är en Fairy Godmother?

fikus gudmor är vanligtvis betraktas som ett slags magisk stöd till en karaktär i en saga. I tider av nöd, den goda fe stegen i agera rollen som förälder eller betrodda vän och kommer att ge sina krafter till att orsaken, så att huvudpersonen lyckas och fyller hennes sanna öde. I de flesta fall är detta öde skyms av det faktum att huvudpersonen har blivit föräldralösa till följd av en eller båda sina föräldrar och är arbetande under orättvisa förhållanden. Vid andra tillfällen är hon offer för en förbannelse, vars bota bara är kända för goda fe.

Tvärtemot vad många uppfattar dock förekomsten av en älva gudmor är faktiskt ganska ovanligt i sagor. Kanske en del av anledningen till att älva godmothers har blivit så allmänt förekommande i vår fantasi är att berättelser med goda fe i dem är överrepresenterade i dagens re-historier, vilket framgår av Disneys Törnrosa och Askungen filmer, bland annat. Men även dessa berättelser inte ursprungligen bära Mythos av goda fe. Äldre varianter av Askungen, till exempel, gör ingenting om en älva gudmor. Stället är den stackars fröken hjälp på traven genom den anda av hennes döda mor.

En annan intressant detalj är att i vissa berättelser med goda fe, är den goda fe inte alltid "helt bra. " Faktum är att i de flesta fall fairy godmothers är lika benägna att misstag som människor, och ofta försöker hjälpa sina skyddslingar på bekostnad av andra. The Fairy godmothers bli verklighet godmothers i detta sammanhang mycket liknar godmothers av gamla sociala kretsar-De kommer att försöka utöva sitt inflytande till förmån för sitt gudbarn. I gengäld naturligtvis förväntar sig finna respekt och tacksamhet. Intressant nog har även förekommit vissa sagor med två fairy godmothers, en för hjältinna, och en för de onda styvsyster.

Exempel på fairy godmothers i populärlitteratur omfatta olika versioner av Askungen och Sleeping Beauty , William Thackeray The Rose och The Ring , och CS Lewis The Magician's Nephew .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.