Vad är artificiellt urval?

artificiellt urval är en vetenskaplig term som används för att beskriva odling av växter och djur för önskvärda egenskaper och inte nödvändigtvis dem som skulle göra det möjligt för avkomman att överleva i naturen. Det är också känt som selektiv avel, artificiellt urval, och onaturlig urval. Processen kan anses vara motsatsen till det naturliga urvalet.

artificiellt urval är relativt lätt att utföra. En specifik växt eller ett djur har valts eftersom det har en viss ärftlig genetisk drag att uppfödaren önskar. Växten eller djuret är så föds med en annan i sitt slag med en liknande drag, vilket resulterar i avkomma med en högre potential att visa specifika drag. Denna cykel kan upprepas med avkomman till de specifika drag uppnås på önskad nivå.

Inbred avkomma är en av de potentiella riskerna med alltför mycket artificiellt urval. Vissa drag är så sällsynta att de bara kan finnas i en eller två rader familj. Om egenskapen är recessiv, kan två medlemmar av samma linje (släktingar) måste vara uppfödda tillsammans för att drag att synas (uttryckt). Hos djur kan detta leda till genetiska defekter och andra allvarliga problem.

Resultatet av artificiellt urval är lätta att se. Tämjande cykel av hundar (hundar) är uppfödd av sin ägare för att betona mindre aggressiva drag har pågått i tusentals år, och har resulterat i hundratals olika raser som ser nästan ingenting gillar deras varg förfäder. Mjölkkor föds upp i hopp om att producera mer mjölk, men några rader nu drabbas av ökade infektioner och fertilitetsproblem. Persiska katter som föds upp för extremt platta ansikten ofta utveckla andningsproblem och kan ha problem att äta. Alla listade egenskaper som föds upp för att inte hjälpa djuren att överleva i det vilda, men gör dem mer önskvärt att deras ägare.

Charles Darwin använde term artificiellt urval två gånger i sin bok, På arternas uppkomst . I den första referens, skrev han om den komplexa och vackra saker han tror att människor kan skapa med hjälp av artificiellt urval. I den andra referens använde han termen för att beskriva orsakerna till skillnaderna i djurraser i länder med olika utvecklingsnivå. Darwin, dock inte entydigt definiera begreppet i sin bok.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.