Vad är tvångssteriliseringar?

tvångssterilisering är en statlig politik som stadgar att sterilisering av vissa personer under vissa förutsättningar. Historiskt har flera nationer haft tvångssteriliseringar lagar om böcker som en del av en negativ eugenik program, som syftar till att säkerställa att vissa personer inte bidra till genpoolen. När tvångssteriliseringar praktiseras systematiskt mot en viss grupp, anses det vara ett brott mot mänskligheten.

Eugenik är ett kunskaps vilket tyder på att det är möjligt att förbättra den mänskliga rasen genom selektiv avel. Precis som när djuren föds upp, innebär selektiv avel av människor välja specifika individer för deras positiva egenskaper och uppmuntra dem att skaffa barn, och avskräcka barnafödande bland personer som uppfattas som icke önskvärda. När eugenik innebär ett aktivt främjande av egenskaper som anses vara gynnsamma, kallas det positiv rashygien. Negativ eugenik innebär att begränsa tillträde till genbank.

De flesta tvångssteriliseringar lagar uppdrag sterilisering för människor som invånarna i mentalsjukhus, upprepa brottslingar, personer som betraktades som "omoralisk", och personer med funktionshinder. Ofta sådan lagstiftning fokuserade också på de lägre klasserna, ut i tron att människor som lever i fattigdom skulle ha en negativ inverkan på människans genpool. Enligt ett tvångssteriliseringar lag skulle män och kvinnor att steriliseras utan samtycke, och ibland utan deras vetskap, till exempel kan en kvinna går in för en rutinmässig operation genomgå en äggledarna ligering på samma gång.

Förenta staterna, Indien, Kina, Tyskland, Sverige och alla övade tvångssterilisering vid någon tidpunkt i historien, bland många andra nationer. Tyskland är kanske mest ökända för sin tvångssterilisering politik, som syftade till att bevara renheten i det så kallade ariska rasen. I vissa fall slogs tvångssteriliseringar lagstiftning ur böckerna så sent som 1990, trots att förfarandet hade varit i stort sett avskaffats för länge sedan.

tvångssterilisering är vanligtvis uppnås genom kirurgisk väg, men det kan också ta formen kemisk kastrering, som hämmar sexlusten samt förhindrar reproduktion. Både kirurgiska och kemiska metoder som används utan tillstånd i allmänhet ses som en kränkning av de mänskliga rättigheterna i världen, även om vissa nationer att stödja användningen av kemisk kastrering av sexualbrottslingar.

Förutom tvångssterilisering, är det också möjligt att hitta tvingat sterilisering. När det gäller tvingat sterilisering, är någon som inte tvingas ren för att steriliseras, men han eller hon ges inget val. Indien och Kina har båda anklagas för att använda tvingat sterilisering som en metod för befolkningskontroll, och som ett politiskt verktyg för att inrikta sig på etniska och religiösa minoriteter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.