Vad är ett sprututbyte?

Ett sprututbytesprogram är ett program som tillåter människor att handeln använda nålar för nya, sterila nålar. Nål börser ibland kallas steril program nål tillgång. En mängd olika städer runt om i världen har program sprutbytesprogram, ofta stuvat in med service program som mer allmänt tjäna narkotikaanvändning samhället, och dessa program är inte okontroversiellt. Många kritiker av program för sprututbyte hävdar att de bör förbjudas eftersom de uppmuntrar till användning av olagliga droger.

Tanken med program för sprututbyte är del av en större filosofi inom den offentliga hälso-samfundet kallas harm reduction. Förespråkare för skadereduktion acceptera att människor alltid kommer att delta i vissa beteenden som kan vara farliga, oavsett om sådana beteenden är lagliga, och att så allmänna hälso-förespråkare, bör de fokusera på att göra sådana metoder så säker som möjligt. Argumentet, i huvudsak, är att människor kommer att injektionsmissbruk ändå, så man kan också minska riskerna.

Injection narkotikaanvändning har ett antal potentiellt skadliga effekter som kan minskas genom sprututbyte program. Med färska, sterila nålar eliminerar risken för överföring av blodburna sjukdomar, och dessutom kraftigt reducerar risken för infektion och abscess vid injektionsstället. Genom att erbjuda en plats att göra sig av med använda kanyler, nålar utbytesprogram minskar också risken för övergivna biologiskt farliga material, göra livet säkrare för sopor samlare och andra som kan komma i kontakt med övergivna använda nålar. Förutom erbjuda nya nålar i utbyte mot att använda språken, mest nål utbytesprogram erbjuder även andra tjänster, såsom klinisk behandling av infektioner, screening av blodburna sjukdomar, bandage och andra förnödenheter. Många erbjuder även stöd till missbrukare som vill sparka sina vanor, men låntagarna på ett sprututbytesprogram program är inte tvungna att delta i behandlingsprogram.

Konceptet av program för sprututbyte uppstod på 1970-talet, och sådana program är ofta möts av motstånd när de börjar på nya platser. Tillhandahållande av nålar utan recept kan vara olagligt enligt lag i vissa regioner, vilket gör det lätt för sprututbyte program att åtalas, och motståndarna befarar att sådana program kommer att uppmuntra användning av narkotika, resultera i en ökad mängd skräp runt utbytesprogrammet webbplats eller lägga till narkotikarelaterad brottslighet. Förespråkare av sådana program, hävdar emellertid att nålen utbyten är ofta mycket framgångsrika, i synnerhet i låginkomstländer områden med hög minoritetsgrupper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.