Vad är Status Quo Bias?

status quo bias är en kognitiv bias som leder människor som föredrar att saker förblir desamma, eller att saker och ting förändras så lite som möjligt, om de absolut måste ändras. Denna kognitiva bias spelar en roll i ett antal områden som ekonomi, statsvetenskap, sociologi och psykologi, och ett flertal studier har gjorts om status quo bias att undersöka hur denna bias påverkar människors beteende. Genom att vara medveten om den roll som status quo bias spelar i sitt eget liv, kan man vidta åtgärder för att minska påverkan av dessa fördomar om deras beslut.

Flera andra kognitiva fel lek till status quo bias, inklusive begreppet förlust aversion. De flesta människor prioriterar att undvika risken för förlust över fullfölja potential för vinst. Med andra ord, som huvudregel människor är konservativa eftersom de inte vill förlora de vinster de gjort. Som ett resultat, kan de visa försök att få ett försprång som potentiellt riskfylld. I flera studier när han ser i princip identiska situationer, individer tenderar att välja det beslut som är minst troligt att orsaka en förlust. Detta kognitiv partiskhet uppenbarligen spelar en mycket viktig roll i beslutsfattandet, eftersom enligt den status quo bias, kommer människor att göra de val som är minst troligt att orsaka en förändring. Status quo bias kan också spela en roll i det dagliga rutiner, många människor äter samma sak till frukost varje dag, till exempel, eller promenera till jobbet på exakt samma mönster, utan variation. Oförmågan att vara flexibel kan få folk att bli stressad eller upprörd när en situation som tvingar dem att göra ett val, och det kan blunda för potentiella möjligheter.

Bland ekonomer förklarar status quo bias varför många människor gör mycket konservativa finansiella val, såsom att hålla sina insättningar på en bank även om de erbjuds en bättre ränta av banken, som huvudsakligen är identisk alla andra avseenden. Den starka önskan att hålla saker på samma kan få folk att förlora genom att konservativa beslut. Status quo bias kan också spela en roll i en värld av marknadsföring, eftersom företag har lärt sig att deras förtret när de radikalt omforma förpackning eller ingredienser i populära produkter.

och status quo bias kan ge ett visst mått av självförsvar genom att uppmuntra människor att göra säkrare val, kan det också bli förlamande, genom att hindra någon från att göra mer äventyrlig val. Liksom andra kognitiva fördomar, kan denna bias vara så subtil att människor inte känner till det, vilket gör det svårt att bryta sig ur uppsättning mönster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.