Vad är moralpanik?

Moralpanik är ett intressant socialt fenomen som kan få tragiska resultat. Termen används för att beskriva ett tillstånd av panik induceras i en stor grupp människor, som anser att en samhällelig norm eller en aspekt som reglerar säkerheten för personer som är allvarligt hotad. Termen är skapandet av sociologen Stanley Cohen, som undersökt hur Mods och Rock and Roll fans har uppfattats som ett hot mot samhället under 1960 och början av 1970-talet. Moralpanik fanns klart före Cohen skapa sikt. Nästan varje dansstil som införts i den 20: e talet skapade sådan panik, även valsen dömdes ut mycket tidigare som en säker väg till synd, eftersom par omfamnade varandra.

De flesta nya musikstilar, och fans av sådana stilar, ha föranlett-åtminstone i liten skala-moralpanik. Från ministrar fördömer onda rock and roll till stor nyhetsbevakning av hippie-kultur och från Kurt Cobain död till Goth rörelse, kan människor bli betydligt rädd för att en förgängliga inflytande kan skada sina barn och deras sätt att leva. Denna oro är ofta överdrivas av överdriven i media för ett par händelser som tyder på alla barn som plockade upp en Nirvana albumet skulle begå självmord, eller alla barn som iklädde svart ögonskugga skulle besluta sig för att dyrka vampyrer.

Mediebevakningen är ofta nyckeln till att producera moralisk panik, eftersom vissa berättelser blir gjorda till döds i media. Detta beror på att pressen kommer att tendera att låset på något av en bisarr karaktär som mer intressanta än vanliga brott. Till exempel, skapade ett fåtal fall av anklagelser om satanism på 1970-talet och tidiga 1980-talet betydande moralisk panik. Många fruktade verkligen att Satan var att dyrka i snart sagt varje ort i USA, och att deras barn skulle "falla in" med en satanisk kult. Även om nästan alla fall av satanisk ritual stort sett har diskonterats efter stor utredning, är det ändå något som oroar många, och rädslan växer från en överdriven hänsyn till risken. Ett annat exempel på moralisk panik skapades av ungar som spelat Dungeons Dragons ® i början av 1980-talet. Igen, även om mycket av dessa spel var betydligt oskyldiga, och många D D spelare är nu utmärkt att bidra i samhället, ansågs det att hänvisningen till "demoner" eller monster skulle korrumpera moraliskt beteende hos barn. Om någon som hade någonsin spelat ett spel i D D begått ett brott, media var säker på att upptäcka och rapportera detta, skapar överskott rädsla för att D D var en makalös ont och ett säkert tecken barn skulle bli skadade om de spelade den.

Det finns flera nyheter krokar som nu har fått så mycket täckning de medföra stora rädsla. En viss nyhetsartikel visa ägnar sin tid till att fånga sexuella rovdjur, minst en gång i veckan. Ett annat exempel är Nancy Grace Visa på CNN, som tycks inslag i huvudsak de mest fruktansvärda brott mot kvinnor och barn som kan eventuellt begås. Medan Grace inte gör upp dessa historier, sin täckning av dem kan blåsa fruktar att dessa onda händer hela tiden, och att framför allt kvinnor och barn ständigt hotas av fruktansvärda mord eller missbruk.

Slutligen, eftersom moralpanik kan vara riktad till en viss grupp, kan det leda till folkmassan angripa medlemmarna i denna grupp, eller av misstag attackerar människor som är tänkta medlemmar i gruppen. Det har också lett till massmord av människor som tycks hota själva strukturen i samhället. Den Häxprocesserna i Salem och avrättningar massa, korstågen, McCarthyism, pogromer och Förintelsen kan alla kallas moralisk panik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.