Vad är Askonsdag?

Askonsdag är början av fastan, som kan ses av många kristna. Fastan är fyrtio dagar före påsk, och är en tid att fundera över sina synder, och om korsfästelsen och uppståndelsen av Kristus. För många kristna, särskilt de i protestantiska och katolska hushåll, är Askonsdag en dag av fasta också, och en dag när man deltar i mässan eller en gudstjänst.

söndagen innan påsk kallas Palmsöndagen . I många kyrkor finns palmer tanke, som de kristna får behålla under året. Några veckor före askonsdagen av nästa år, kan kyrkor uppmana folk att lämna tillbaka sina palmer till kyrkan. De normalt är brända, med en liten bit av olja.

På askonsdagen, folk på gudstjänsterna har sina pannor markerade i korstecknet med askan från de brända palmer, en präst, en diakon eller en lekman som en eukaristiska minister. Märket är sliten för resten av dagen och bör inte tas bort förrän efter solnedgången.

askonsdagen är också en typisk dag för fasta i många kristna sekter. Detta är vanligast inom katolicismen. Människor kan avstå från någon mat innan närvara vid Askonsdag tjänst, och i allmänhet avstå från kött under resten av dagen. Inte alla katoliker följa dessa riktlinjer dock. Dagen före askonsdagen kallas ofta Fettisdagen eller Mardi Gras, och är en traditionell dag för festande och festande. Människor kan ägna sig åt alla deras favorit saker, och alldeles särskilt i något de planerar att ge upp för observation av fastan. Med uppkomsten av askonsdagen, börjar en väg att ge upp saker för fastan, som dricka eller äta choklad, som symboliserar delar i Kristi liv i enkelhet. Man är också ångerfull för synder som begåtts under året, och svär att göra bättre och mer kristuslika i livet.

Askonsdag symboliserar också den kristna tron att människan skapades av stoft, och kommer att återvända till stoft och aska när de dör. Denna övertygelse är dock kompenseras av övertygelsen att Kristi död tillåtet för människor att bli mer än bara damm, det tillåtet för ett evigt liv i himlen, utanför kroppen. Det kan antingen vara en skarp påminnelse om vad som kommer hända om Kristi prescriptives inte följs, eller bara en symbol som på grund av Kristus, en ande dör inte med sin kropp. Det finns ingen biblisk beskrivning av Askonsdag antingen katolska eller protestantiska biblar. Men det finns många beskrivningar av människor som använder aska att sörja eller för att uttrycka ånger. Man kan hitta referenser till aska och ånger i böckerna om Samuel, Job, Ester, Matthew och Daniel.

Ash onsdag infaller på olika dagar varje år, precis som påsk gör. Påsken är alltid firas söndagen efter första fullmåne som inträffar efter vårdagjämningen. Här är lite förvirrande, detta eftersom vägen är beräknad bygger på en månkalender, inte den gregorianska eller julianska kalendern. Men när påsken beräknas, räknas som ett tillbaka 46 dagar att nå askonsdagen. Normalt detta datum är inte förrän i början av februari och inte senare än början av mars.

Det bör noteras att östra ortodoxa kyrkor använder den julianska kalendern, och därmed komma fram till en annan dag för både askonsdagen och till påsk. Men den rysk-ortodoxa kyrkan praxis fastan ungefär på samma sätt som gör den romersk-katolska kyrkan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.