Vad bör jag veta om datavirus?

Datavirus skadar, självreplikerande program som kan spridas från en dator till en annan via Internet, ett nätverk eller en löstagbar dator enhet t. ex. en skrivare, diskett, CD eller USB-enhet. Under det senaste decenniet, har spridningen av Internetanvändning i bostäder och kontorslokaler förökade spridning av datavirus och efterfrågan för att påvisa virus och virusborttagning programvara. På grund av sin dominerande ställning som den mest använda operativsystem är Microsoft Windows det mest riktade plattform för virus skapare. Däremot Apples operativsystem är mindre sannolikt vara bärare av datorvirus, en egenskap som ofta betonas i Mac reklamkampanjer.

Det mest allmänt kända sätt att förebygga datavirus är att avstå från att öppna e-postbilagor i ett okänt ursprung eller misstänkta namn. Däremot kan virus också spridas via text-baserade e-postmeddelanden och snabbmeddelanden, om användaren klickar på en infekterad webbadress länken i meddelandet. Väl inne en värddator kan ett virus fäster sig vid en körbar fil i ett visst program. När programmet öppnas, det virus kod kommer att köras och reproducera sig. För att undvika upptäckt, många datavirus anställa smygande gömmer sig tekniker som är skrivet i deras kod, exempelvis förmågan att ens störa antivirusprogram.

Det finns ett antal förebyggande åtgärder man kan vidta för att minimera risken att smittas av datavirus. Populära anti-virus system, Norton AntiVirus ™ och VirusScan ® McAfee ® finns för nedladdning och köp via Internet, medan anti-virus system såsom AVG Anti-virus och säkerhetsprogram finns för nedladdning på internet utan kostnad. Antivirus-system måste uppdateras hela tiden för att adekvat blockera de senaste datoranvändare viruses. Computer bör också avstå från att öppna misstänkt e-postbilagor, klicka på misstänkta HTML-länkar och ladda ner program av okänt ursprung på Internet så mycket som möjligt. För att förhindra förlust av data i händelse av virusangrepp, datoranvändare bör regelbundet säkerhetskopiera sina system till en skiva eller en separat hårddisk.

Även om antivirusprogram är det bästa verktyget för att upptäcka om din dator är infekterad med ett virus, finns det ett antal varningstecken som är lätta att upptäcka. Till exempel, om din dator fungerar i långsammare takt än vanligt, ofta hänger sig eller kraschar, startar i sig hindrar tillträde till vissa skivor eller hårddiskar, eller visar ovanliga felmeddelanden, du kan vara smittad av ett virus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.