Vilka är de rättsliga kraven för Shareware?

Shareware är en typ av program tillgängliga på Internet som har en gratis testperiod, vanligen mellan 14-30 dagar. Efter dataöverföring shareware, kan användaren installera programmet och använda den för försöksperioden för att se om den uppfyller hans eller hennes behov. Om användaren vill fortsätta att använda shareware lagligt, måste betalning göras innan provperioden går ut. Om användaren inte vill betala för shareware måste den avinstalleras i slutet av försöksperioden.

De rättsliga kraven skiljer mellan program och är ofta programspecifika. Detaljer finns i den elektroniska Användare licensavtalet (EULA) medföljer produkten. En användare måste acceptera licensavtalet innan du installerar programvaran. Licensavtalet är ett bindande avtal som normalt innehåller språk som förbjuder användaren att göra saker såsom modifiera koden för programmet, sprida det vidare, sälja det, och så vidare.

Ofta ett program kommer att erbjudas som freeware till enskilda personer för personligt bruk, och shareware till företag för kommersiellt bruk. I detta fall företag måste betala för flera licenser för att använda programmet efter rättegången datum, medan en enskild installerar programmet hemma kan använda den fritt. Licensavtalet anges vilka rättsliga kraven för båda parter.

Den stora majoriteten av programvaran fungerar fullt ut under försöksperioden. Emellertid några shareware, såsom crippleware , köpas innan det blir fullt fungerande. I detta fall att användaren får ett serienummer, oftast via e-post vid tidpunkten för betalningen, för att låsa upp lam funktioner. Mindre ofta, shareware versioner saknar kod för funktionen som saknas, och en ny nedladdning krävs för att få en fullt fungerande produkt.

När du installerar programvaran läsa licensavtalet för rättsliga krav. Om du inte accepterar licensavtalet och uppger att detta med ett klick i rutan, kommer programmet inte att installera.

Använda shareware tidigare datum för rättegången utan att betala för det är en sätesbjudning av avtal. I vissa fall shareware kommer att ha en inbyggd mekanism för att förhindra detta genom att vägra att öppna efter provperioden går ut. Andra program har "nag skärmen" att begära betalning, och några shareware enbart förlitar sig på ärlighet och frivilligt samarbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.