Vad är SQL (Structured Query Language)?

En av de främsta användningsområdena för datorer sedan de infördes, har varit manipulation av data. Databaser av de miljoner har skapats och manipuleras av datorer i årtionden. Eftersom datorer har blivit mer sofistikerade, så har den programvara som används för att driva sina uppgifter. En av de mest populära databas programspråk dessa dagar är Structured Query Language (SQL). Detta språk befogenheter enkla och komplexa protokoll databashantering, från grundläggande indata och radering till komplicerade frågor, manipulation, och rapportering av högsta rang.

Många enskilda stationära eller bärbara datorer köra databas program som drivs av SQL. Nuförtiden är SQL normen för sådana saker. Men det är också kraftfulla nog att hantera företagets funktioner för stordatorer, servrar och protokoll företag. Det är denna typ av data manipulering aktivitet som blir de stora namnen på Oracle och IBM inblandade.

Dessa två företag mer än någon annan, har banat väg för antagandet av SQL som den primära databasen manipulation språk. Lika kraftfullt som SQL är, har dock sina begränsningar. Det är främst en fråga-baserat språk, och som noggrant beskriver sina begränsningar också. De frågor SQL körs kan vara lika krävande som programmerare eller system chefer kan tänka sig, men i slutändan kommer SQL inte mer än det är ombedda att göra. Datahantering avdelningar som vill ha mer utbyggbart databas funktionalitet skulle göra klokt i att se till BASIC, C, C + +, eller olika webbaserade språk i stället.

Men ändå, om databasen att fråga och rapportering är vad du behöver mest, chanserna är goda att databasen du använder för att utföra dessa uppgifter körs på SQL. Programmerare design SQL för att vara snabb och effektiv. En trevlig konsekvens av dess begränsade funktionalitet är att den utför anvisade uppgifterna mycket snabbt. Datahämtning, även av stora mängder data, är nästan ögonblicklig. Datamanipulation tar lite längre millisekund termer, men skillnaden kommer sannolikt inte att märkas för mänskliga användare. I detta fall är begränsad funktionalitet inte en nackdel, men en fördel.

Det är inte bara Oracle och IBM som designar i SQL dessa dagar, dock. Många andra gör det också. Inte helt överraskande är Microsoft i spetsen för denna klass. Den Fönstren skapare har sin egen version av SQL, som är mer serverbaserad och följaktligen kallas Microsoft SQL Server. Microsofts mycket populära Access-databas programmet sträcker den här versionen av SQL. Andra välkända SQL-baserad databas program omfattar FileMaker Pro, FoxPro och öppen källkod-baserade MySQL.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.