Vad bör jag tänka när man köper ett grafikkort?

Enkelt uttryckt, ett grafikkort förbättrar en dators förmåga att göra komplexa, animerade bilder. Detta sker genom att minska belastningen på datorns integrerade delar. När ett grafikkort fungerar effektivt, i datorns minne och Central Processing Unit (CPU) är fria att fokusera sin energi på andra viktiga uppgifter. Detta förbättrar funktion grafikintensiva program, t. ex. TV-spel, 3D-simuleringar och grafiska program design. De flesta datorer som köpts från en butik som kan köra några av dessa typer av programvara som redan finns, men användarna kan upptäcka att datorn kommer att börja till mosse ner om de försöker köra allt mer komplexa program. Detta problem kan ofta lösas, men genom att installera ett mer kraftfullt grafikkort.

Ingen grafikkort är perfekt för alla ändamål. Därför att välja rätt kort, en egen specifika behov bör beaktas. Att välja rätt kort för en viss behov finns det fem grundläggande faktorer som skall beaktas: fysisk kompatibilitet med datorn, GPU hastighet, inbyggt minne, användargränssnittet (BIOS), och priset.

De första att kontrollera den fysiska kompatibilitet. Om kortet anses fungerar inte med den planerade datorn, är allt annat irrelevant. De flesta dator moderkort har någon typ av port för grafikkort. Det finns flera typer, med de vanligaste är PCIe, AGP och PCI. Identifiera vilken typ av kort port datorn har genom att titta i instruktionsboken, eller genom att göra en sökning på nätet för din datormodell. En del datorer kommer att ha mer än en typ av kort hamn och erbjuder användaren en högre grad av valfrihet. Efter att ha fastställt vilken typ av moderkort gränssnitt på måldatorn, titta på specifikationer för grafikkort du funderar på och identifiera vilka som är kompatibla.

Det mest avgörande maskinvarukomponenter på ett grafikkort är Graphics Processing Unit (GPU) och inbyggt minne (RAM). GPU är en mikroprocessor som specifikt att göra grafik. GPUs är betygsatt av "klockfrekvens" som nu vanligen uttryckt i gigahertz. GPUs med en snabbare klockfrekvens klarar att behandla bilder snabbare att de med långsammare klockfrekvenser. De flesta moderna grafikkort innehålla är egna RAM, vilket frigör datorns viktigaste RAM. I allmänhet är mer RAM bättre, men se upp för kort som skryter större mängder av låg kvalitet RAM bara för att skriva ut ett högre nummer på förpackningen. Om datorn är välutrustad med avancerade RAM bör mängden RAM-minne på grafikkortet blir lägre prioritering.

BIOS är den fasta programvaran installerad på grafikkortet. Beroende på ditt syfte, kan du leta efter kort som gör reklam för ett användarvänligt BIOS gränssnitt, vilket gör det lättare för användare att ändra viktiga inställningar, inklusive klockfrekvens. Detta ger användarna en tillsatt mängd om utrymme att växa med tiden. Däremot bör användare grundligt forskning för-och nackdelarna av "överklockning" innan du ändrar dessa inställningar. Tryck in den för långt, och du kan antingen bränna ut kortet, eller överhettas hela din dator.

Priset är den punkt som kräver minst förklaring. Generellt sett kommer mer pengar köpa ett bättre, starkare kort. Samtidigt har varje kund en egen budget att tänka på. Tänk på att även ett nytt grafikkort kan tyckas dyrt, det är mycket billigare än att köpa en ny dator. Som en allmän regel undvika att köpa den allra nyaste, dyraste grafikkort, eftersom deras priset sannolikt kommer att släppa inom några månader, och den föregående generationen är ofta bara ett lite mindre kraftfullt och mycket billigare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.