Vad är en MAC-adress?

Media Access Control adress eller MAC-adress är en unik kod som tilldelats varje del av maskinvaran som ansluter till Internet. Internet kan mobiltelefoner, nätverkskort för stationära eller bärbara datorer, trådlöst passerkort, och även en del minneskort är bland de enheter som tilldelas MAC-adresser.

När en tillverkare skapar ett nätverk som kan maskinvara de kommer att tilldela MAC-adressen som vanligtvis inleds med en kod som är knuten till tillverkaren. MAC-adressen kommer att vara unik för varje enhet, till och med två produkter av samma typ.

En enhet MAC-adress består av sex par hexadecimala tal. Siffrorna skiljs åt med kolon som i följande exempel:

6E: 51: F5: C1: /11:00

MAC-adresser används på datalänk lagret i OSI hårdvara modellen för att möjliggöra paket till direkt överföras mellan enheter i ett nätverk. Detta bidrar till att se till att uppgifterna skickas till en fysisk enhet innan de avkodas och /eller manipulerade av en enhet.

En MAC-adress liknar en IP-adress som enheten får också i att det garanterar varje Enheten är unik och gör att data skickas mellan maskinvaruenheter. En IP-adress gör att två enheter att kommunicera över ett LAN eller nätverksmiljö-normalt IP-adresser ska även vara unikt och kommer att möjliggöra utbyte av uppgifter.

När tilldelade, MAC-adress används för att säkerställa att varje enhet som är ansluten till LAN eller andra nätverk är unikt. Med den senaste framstegen inom trådlös nätverksteknik, kan MAC-adress från ett trådlöst kort skall föras in i konfigurationen sidor för ett nätverk trådlösa router. Därifrån routern kan antingen tillåta eller neka att enheten ska ansluta baserat på dess MAC-adress. Detta kan ge extra säkerhet för nätverket.

Många människor som använder nätverksanslutna enheter kommer aldrig behöva MAC-adressen för att använda enheten. Vissa tjänsteleverantörer kräver MAC-adressen för en enhet som är registrerad hos dem för att se dem som betalar för eller prenumererar på tjänsten är de enda användare som kan ansluta. Om så är fallet, MAC-adressen finns vanligtvis på en klisterlapp på enheten. Om enheten är bärbar, kan MAC-adress ska skrivas inuti batterifacket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.